Language


I made this page to show how I am progressing with the Norwegian language. Norway has two official languages, Bokmål and Nynorsk. Bokmål is an older form of Norwegian and is closely related to Danish (due to the Danish rule of Norway for many years). Nynorsk (Neo-Norwegian) is a newly formed language built from the many local dialects from around Western Norway. Some regard Nynorsk as "traditional" Norwegian since it was formed from the dialects of small towns which had a lesser degree of influence from the Danish. I am learning to speak and write Nynorsk, as do most students who live in Western Norway. Recently, I have been studying Bokmål. Most foreigners who learn Norwegian chose to learn Bokmål, as it is spoken in Oslo and Bergen and is more often the language of choice in Books, Newspapers and Television. The Norwegian language is in consant change, and curently American-English is having a heavy influence on Norwegian.This is letter that I wrote about my exchange year here in Norway. All the exchange students will write one, and then, receive a book made up everyones letter."Mitt år i Noreg"
av Jason F. Baker


      Året mitt i Noreg var eit kjempekjekt og koseleg år. Eg har lært så mykje om meg sjølv, om Noreg og om verden. Dette året har forandra meg veldig mykje, og eg kjenner meg som ein ny mann. Eg skal aldri gløyme dette året og kva eg har lært.

      For det første heldt turen min på å bli avlyst. Det var fordi den dagen før eg skulle kome hit, vart bestemora mi veldig sjuk. Eg drog hit utan å vite om eg fekk sjå henne igjen. Heldigvis vart ho betre, derfor starta eg året mitt her godt.

      Det starta med ei veke i Honefoss med alle andre utvekslingselevane som hadde lyst til å bu i Noreg. YFU-UKE vart den kalla, og det var ei kjempekjekk veke. Eg trefte andre elevar frå heile verda, og vi alle gleda oss til å bu i Noreg og å lære norsk. Her lærte vi nok om det norske språket til å helse på vertsfamiliane våre når vi trefte dei. Mykje av tida snakka vi og kose oss, og siste kvelden hadde vi ein liten konsert med leikar, musikk og dans. Den neste dagen trefte vi vertsfamiliane våre, og dette var veldig spennande. Eg møtte Jan og Margrete Sætre, vertsforeldre mine for det neste året, og vi reist til den vesle bygda som heiter Stryn på vestlandet.

      Bygda mi var veldig vakker med mange fjell og fjordar. Eg var veldig glad i å bu der og kunne ofte gå på fottur i skogen. Eg gjekk i tredje klassen ved Stryn Vidaregåande Skule med vertssøstera mi, Marita Sætre. Marita var veldig snill og kjekk og som ein søster mot meg. Eg lærte å skrive og å lese nynorsk, som er kjempemoro. For å snakke lærte eg Nordfjord dialekt, som er mest nynorsk med noko bokmål. På skulen var det litt vanskeleg å treffe andre elevane først, men snart trefte eg mange greie vennar. Vi hadde oss mange fine turar saman som då var vi på ei hytte på fjellet eller då var vi på biltur eller då vi var på ein fest.

      Festane her i Stryn var veldig morosamte og alltid uskuldige. Eg trur at eg har vakse mykje her, eg har gått ut på disko og har drukke første ølet mitt. Også for første gongen har eg sett nordlys, ein fjord, ein musikk konsert og slikt eit pent land. Men eg har enno igjen å sjå ein isbjørn som eg trudde at eg kunne sjå her.

      Eg kan ikkje seie nok om norsk mat. Den er so god, synest eg! Kvar dag gleder eg meg til å ete middag med vertsfamilien min. Sidan vi bur på ein gard, har vi sikkleg god og heimlaga mat. Til og med mjølka vi drakk kom rett frå kua. Eg har prøvd mykje ny mat for første gongen, og eg har lært å ete fisk. All norsk mat smaka godt, synest eg, og norsk kaker, marsipan og iskrem var deilege.

      Den norskekulturen og tradisjonar var veldig interessant å lære og oppleve. Juletida var varm og koseleg med masse mat, masse julepynt og sjølv hogge juletre. 17.mai var også veldig fin med alle kledde i bunad og masse Russefestar. Russetida var noko at eg deltok i og hadde det kjempemoro då. Vennane mine og eg reiste til Lillehamar for det største Russetreffet. Der hadde vi det godt med mykje musikk og dans. Eg har reist litt i år og. Klassen min reiste til Danmark, Tyskland og Tsjekkia. Då lært eg mykje om korleis nordmenn er på ferie. Eg var også på besøk til Bergen og Oslo to gongar. Eg hadde det fint, og begge byane er fine, men eg sakna alltid heimen min i Stryn då eg var vekk.

      Siste men ikkje minst er at dette år har vore slik ei god oppleving. Eg skal ha mange fine minner og historier til å fortelje familien min og vennane mine bak heim i USA. Eg har note alt dette året og skal alltid gi takk til vertsfamilien som var veldig snill til å verts meg og til YFU for denne gode oppleving. Aldri skal eg gløyme folket at eg har treft og korleis snill dei var mot meg. Eg sette ein stor pris på det. Heimen min her i Noreg har blitt ein andre heim til meg, og eg skal sakne veldig mykje Noreg, Stryn og vertsfamilien min når eg reiser.


This is an essay I had to write for my Norwegian class. It is about my childhood.


"Når Eg Var Eit Barn"


14-11-2000      Ein dag ein veldig god ting hende, eg var fødd. Eg var fødd i Columbia, Maryland av mine foreldre, Joyce og Gary Baker. Eg har to brødre, dei heiter Eric og Ryan. Vi budde alle i eit lite blå hus, før vi flytte til Smithsburg, Maryland. På Smithsburg, traff eg mange venner og begynte på skule. Eg gjekk på ein kirke skule. Livet var bra i Smithburg, og eg likte å bo på landet. Men snart, min far fekk ny og betre jobb i Ohio. Så vi hadde å flytte igjen til Worthington, Ohio.

      Worthtington, Ohio var min heim for dei neste 13 åra. Det var ein fin by å bu med mange venner og snille folk. Ein bra venn eg hadde var Mike Park. Vi ofte spelte saman og spelte amerikansk fotball eller basketball. Så, eg traff Matt Bond, og Mike, Matt, og eg spelte ofte og vi sykla. Men, Mike tok til på ein annen skule. Eg var trist, men vi likevel såg kvarandre.

      På barneskule eg hadde ekstrahjelp med lesing, snakking, og lytting. Dei timane hjepte meg veldig mykje og dei var gratis. Min familie hadde ikkje mykje penger, så min far måtte arbeide i ein anna by. Derfor såg eg lite av min far som barn. Det var berre min mor og mine brødre i min vesle familie. Ein dag, eg måtte ha ein operasjon, så min familie køyrde meg til sjukehuset, og eg gjekk ikkje på skule for mange dager. Vi kunne betale for eit operasjonen fordi min far fekk meir penger fra hans ny jobb.

      På feriereiser, min familie ofte reiste til Florida med mi bestemor med fly. Vi besøkte Walt Disney World og svømte i havet. Det var altid fint å reiste til Florida fordi veret var fint og varmt. I løpet av sommerferiane, eg altid gjekk til sommerleir. Kvart år, eg kunne ikkje vente å komme til leir. Det var så bra der. Eg fiska, svømte, og traff mange venner. Og, eg rei hest og eg vann mange fisk kankurranse. Den bestetingen av sommerleir var når eg traff Tracy Rhea, ein gamle svart mann , fordi han lærte meg mykje om Gud og om meg.

      Når eg avslutta med barneskule, eg starta på ungdomsskule. Mange dårlig ting hende, men mange bra og. Mitt hus vart robba og min beste venn flytta til Colorado, men mine foreldre fann veldig godt jobb, så alt var bra. Og i ungdomsskule, eg hadde ein god lærar som lærte meg mykje om vitenskap. Eg møtte i ungdomsskulen nokre fleire venner.

      Etter ungdomsskulen eg begynte på vidaregåande skule. Den heitte Thomas Worthington High School og eg likte den veldig mykje. I mitt første år mine foreldre skilte seg og live var veldig hardt, men alle var bra fordi min far, min brødre og eg starta å gå i kirke. Eg deltok i mange aktivitetar som friidrett, teater, kor, og ein miljø klubb. Eg også reiste mykje med min skule og min familie. Med min skule eg reiste til Bahamas for å dykke og lese om havbiologi. Også med min skule, eg reiste rundt i USA og Canada med buss. Turen var veldig morosam fordi vi overnatta og fottur i fjellet for 30 dager.

      I mitt siste år på vidaregåande skule der var mange nye ting. Det var mitt siste år på skule og eg skulle ikkje sjå mine venner kvar dag. Min mor gifta seg med hennar nye mann, Jim Gonya. Min familie og eg flytta etter min mor då hadde gifta seg. Også eg skulle snart reiste til Noreg og leve med ein annan familie. Så, eg avslutta vidaregåande skule og sa farvel til alle mine venner, reiste til New York og resite til Noreg . Og no her eg er, lærer å lese og skeiv nynorsk.| Home | Introduction | Host Family | Photo Gallery | Norway | Language | YFU | Guestbook | Links | E-Mail |